Jahodová zmrzlina podle Petry Burianové - Moravia

Jahodová zmrzlina podle Petry Burianové

Jahodová zmrzlina podle Petry Burianové
Do 1,5 hodiny
6 porcí
Sdílet recept:
Tisk receptu:

Ingredience

  • — 500 g zralých jahod
  • — 2 lžíce moučkového cukru
  • — 1 lžíce balzamikového octa (nebo citrónové šťávy)
  • — 1 vejce
  • — 2 žloutky
  • — 170 g krupicového cukru
  • — špetka soli
  • — 200 g smetany ke šlehání Moravia

Postup přípravy

Jahody omyjeme a odstopkujeme. Prosypeme moučkovým cukrem a přidáme lžíci balzamikového octa nebo citrónové šťávy. Řádně je promačkáme a necháme chvilku odstát. Poté je propasírujeme přes cedník. Neměl by vzniknout téměř žádný odpad, tzn. máme asi 500 g jahodového pyré.
Do kotlíku si dáme vejce, žloutky, krupicový cukr a špetku soli a v páře nad hrncem pomalu šleháme až je směs horká a nejsou cítit krystalky cukru. To trvá zpravidla 5 minut. Poté odstavíme a vyšleháme na vysoký výkon do husté pěny a vychladnutí.
Vychlazenou smetanu vyšleháme do polotuha.
Stěrkou spojíme vaječnou směs, smetanu a 2/3 pyré. Zbytek pyré si odložíme. Směs dáme do zmrzlinovače a podle návodu vyrobíme zmrzlinu. Nakonec přidáme zbytek odloženého pyré a jen lehce propíchneme – mramorujeme. Zmrzlinu můžeme dát do formiček na nanuky nebo do dobře uzavíratelné krabičky do mrazáku.
Pozn. Jde to i bez zmrzlinovače, ale nikdy nebudete mít 100% výsledek. Směs dejte do uzavřené krabičky do mrazáku a pravidelně choďte promíchávat, dokud nedosáhnete krémové konzistence.

Ochutnejte také

Indické špízy na gril

Doba připravy: Příprava 15 min, naložení 2 hod, grilování 10 min

Nakládané sýry

Doba připravy: 10 minut

Vyberte si Váš recept

Podle ingredience
Mléko Sýr Máslo Tvaroh Smetana Podmáslí Kysaný produkt / jogurt
Podle příležitosti
Hlavní chod Večeře Snídaně Dezert Svačina Grilování
Podle životního stylu
Fitness Nestíhám Bezlepkové recepty Recepty pro děti Recepty dle Petry Burianové
Top