Slané větrníčky podle Petry Burianové | Bohemilk.cz

Slané větrníčky podle Petry Burianové

Slané větrníčky podle Petry Burianové

Ingredience

  • 250 g vody
  • 70 g másla Moravia
  • 1/2 lžičky soli
  • Čerstvě namletý pepř
  • 150 g hladké mouky
  • 200 g najemno strouhaného sýru Herold či Horáckého sýru
  • 4 vejce
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy

Dva plechy si vyložíme pečícím papírem nebo speciální nepřilnavou síťovou podložkou. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů, statický ohřev, rošt ve střední části trouby.

Vodu s máslem, solí a pepřem přivedeme k varu. Nasypeme mouku, chvilku odstavíme a řádně promícháme. Vrátíme na sporák a napařujeme za stálého míchání hmotu 1-2 minuty. Poté přehodíme do mísy a ručně nebo za pomocí robotu a třecí metly zapracujeme sýr (cca 3 lžíce si necháme bokem na posypání). Poté postupně vpracujeme i 4 vejce a mícháme, dokud nemáme hladké těsto. To hned přendáme do sáčku s hladkou špičkou a na plech stříkáme hromádky o velikosti asi 3 cm. Potřeme vejcem, posypeme zbytkem odloženého sýra a pečeme. Troubu během pečení neotevíráme. Po 20 minutách, jakmile pěkně naskočí a chytnou barvu, opatrně pootevřu troubu a vypustím páru. Pak podle potřeby ještě asi 5 – 10 minut dopékám, hlídám. Je možné jeden vytáhnout a vyzkoušet. Měl by být křupavý na povrchu a měkký uvnitř, ale nikoli mazlavý.

A pokud vám fantazie dovolí, klidně si je i naplňte. Jako slané pohoštění jsou připraveny do hodiny, je jich plná mísa.

Ochutnejte také

Indické špízy na gril

Doba připravy: Příprava 15 min, naložení 2 hod, grilování 10 min

Nakládané sýry

Doba připravy: 10 minut

Vyberte si Váš recept

Podle ingredience
Mléko Sýr Máslo Tvaroh Smetana Podmáslí Kysaný produkt / jogurt
Podle příležitosti
Hlavní chod Večeře Snídaně Dezert Svačina Grilování
Podle životního stylu
Fitness Nestíhám Bezlepkové recepty Recepty pro děti Recepty dle Petry Burianové
Top