Espresso bábovka - Moravia

Espresso bábovka

Espresso bábovka
Do 20 min + 45 min pečení
12 porcí
Sdílet recept:
Tisk receptu:

Ingredience

  • — 300 g polohrubé mouky
  • — 240 g cukru krupice
  • — 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • — 3 vejce
  • — šťáva z 1/2 citronu
  • — 1 prášek do pečiva
  • — 4 cl rumu
  • — 1 šálek silného expressa (100 ml)
  • — špetka soli
  • — strouhanka a máslo na vymazání

Postup přípravy

 

♥ Expresso se šlehačkou v trochu jiné formě… bábovkové 🙂

 

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  3. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme na pevný sníh.
  4. Ve velké míse vymícháme žloutky s cukrem do pěny.
  5. Mouku smícháme s práškem do pečiva a nasypeme do mísy se žloutkovou pěnou.
  6. Přilijeme smetanu, rum, šťávu z citronu a promícháme. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků.
  7. 2/3 těsta nalijeme do připravené bábovkové formy. Do zbylé 1/3 vlijeme silné expresso a důkladně promícháme. Poté vlijeme do formy.
  8. Lehce promícháme pomocí špejle, aby se v bábovce utvořilo barevné mramorování.
  9. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. (Bábovka je hotová, když špejli zapíchnutou do těsta vytáhneme suchou – těsto se na ni nelepí).

Ochutnejte také

Indické špízy na gril

Doba připravy: Příprava 15 min, naložení 2 hod, grilování 10 min

Nakládané sýry

Doba připravy: 10 minut

Vyberte si Váš recept

Podle ingredience
Mléko Sýr Máslo Tvaroh Smetana Podmáslí Kysaný produkt / jogurt
Podle příležitosti
Hlavní chod Večeře Snídaně Dezert Svačina Grilování
Podle životního stylu
Fitness Nestíhám Bezlepkové recepty Recepty pro děti Recepty dle Petry Burianové
Top