Domácí houstičky - Moravia

Domácí houstičky

Domácí houstičky
Do 1,5 hodiny
10 porcí
Sdílet recept:
Tisk receptu:

Ingredience

  • — 300ml mléka, vlažného + na rozředění
  • — 10 g čerstvého droždí
  • — 375 g hladké mouky (125g můžete nahradit špaldovou či celozrnnou)
  • — 125 g polohrubé mouky
  • — 25 g másla, změklého
  • — 15 g soli
  • — 5 g krupicového cukru
  • — hrubá sůl, mák nebo semínka na posypání

Postup přípravy

Mléko vlijte do mísy, přisypte droždí a rozmíchejte ho. Nechte vzejít kvásek a potom přisypte obě mouky a přidejte máslo, sůl a cukr. Vypracujte hladké těsto a pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody či mléka. Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potom rozdělte na 10–12 dílů o váze 70–80g a postupně je stočte do kuličky. Z každé pak vyválejte 3–4 prameny a upleťte houstičky. Konce těsta vždy zastrčte dospod.

Troubu rozehřejte na 220°C. Houstičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout, potřete vodou, posypte solí, mákem nebo semínky a pečte zhruba 10–15 minut dozlatova.

Ochutnejte také

Ovocné tvarohové knedlíky z toustového chleba

Doba připravy: 15 min + 15 min vaření

Banánový chlebíček z podmáslí

Doba připravy: 15 min + 50 min pečení

Tvarohové palačinky bez mouky

Doba připravy: 10 minut

Vyberte si Váš recept

Podle ingredience
Mléko Sýr Máslo Tvaroh Smetana Podmáslí Kysaný produkt / jogurt Tavený sýr
Podle příležitosti
Hlavní chod Večeře Snídaně Dezert Svačina
Podle životního stylu
Fitness Nestíhám
Top