Při natáčení našich nových televizních reklamních spotů na Smetanu na šlehání 33% a Olešnický tvaroh v sáčku, které jsou neodlučitelně spjaty s novým pořadem vysílaným na ČT1 pod názvem Pečení na neděli, jsme měli tu čest se seznámit se skvělou a vzdělanou ženou, maminkou a mimo  jiné „výherkyní soutěže Peče celá země“, Petrou Burianovou. A o to větší radost nám udělalo, když nás paní Burianová oslovila s nabídkou, jestli bychom se nechtěli stát jejím „mléčným partnerem“. Neváhali jsme ani minutu, protože odmítnout tuto nabídku prostě nebylo možné!

Záběr z natáčení reklamního spotu na Smetanu na šlehání 33 %.

„Mám ráda tradice. Ty jsou pro mě něco jako vybroušený diamant. Diamant, který brousily zkušenosti generací našich předků. A k takovým diamantům patří i lidová strava a recepty, které se předávaly z matky na dceru, ze sousedky na sousedku. Všechno už tu jednou bylo. Jen se nám teď trochu vytrácí pokora a úcta k surovinám a potravinám obecně. Strava předků byla prostá a pestrá. K jídlu se chovala velká úcta. Nyní je spíše průmyslově zpracovaná a rafinovaná. A nadměrně se plýtvá.“ Říká paní Burianová při našem setkání.

Mlékárny prodávající produkty pod značkou Moravia, mlékárna Moravia Lacto v Jihlavě a Mlékárna v Olešnici, mají obě dlouholetou tradici, která se začala psát již v 30. letech 20. století. Nyní jsou obě mlékárny součástí české skupiny Interlacto, s.r.o.. Obě mlékárny si od svého vzniku prošly výraznou modernizací, přesto byly schopny si uchovat tradiční technologické postupy, které umožňují výrobu kvalitních a jedinečných výrobků, ať se jedná o Olešnický hrudkovitý tvaroh, nehomogenizovanou Smetanu na šlehání nebo čerstvé, polotvrdé a tvrdé sýry.

 

„Mléko krav se dojí od nepaměti, jde ostatně o bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů, ať si moderní výživové směry říkají, co chtějí. Ještě do poloviny minulého století měla téměř každá chalupa svou krávu. To už v současné době samozřejmě není možné. Mléko a produkty z něj ale například naše rodina používá denně. Hledala jsem tedy na trhu mléčného partnera, který splňuje následují podmínky:

 

  • Je lokální
  • Používá mléko jen od českých farmářů
  • Stále zpracovává mléko tradičními způsoby
  • Majitel a zaměstnanci jsou srdcaři a nejen obchodníci
  • Při výrobě se chovají ekologicky

 

No, a tak jsem objevila produkty Moravia. Jsou od nás z Horácka, z mléka českých krav a krédo Moravia je „Kvalita je obyčejná poctivost“. S tímto naprosto souzním, a tak nejenže jsem jejich produkty začala pravidelně používat, ale navíc jsme se dohodli na spolupráci, aby se o poctivém horáckém mléku a ostatních výrobcích dozvědělo co nejvíce lidí.“ Popisuje svou myšlenku na spolupráci se značkou Moravia paní Burianová.

„A víte, co je největší vyznamenání? Když třeba tvaroh Moravia dovezete někam na společné pečení a ty ženský se ošívají, že jsou zvyklý na jiný. A pak jim ho ukážete a všechny do jednoho nešetří slovy chvály. A hned jdou zjišťovat, kde ho mohou koupit. Obecně se ví, že já spolupráce moc nedělám a když už, tak si velmi důkladně sama vybírám. A spolupráce s Moravia vlastně ani žádná velká reklama není. Jejich výrobky se chválí sami.“  Líčí s úsměvem osobní zkušenosti s výrobky Moravia paní Burianová.

 

„Zatím jsem vyzkoušela základní výrobky jako máslo, mléko, smetanu či tvaroh, ale teď se moc těším třeba i na sýry a ostatní. Jsem naprosto přesvědčená, že nebudu zklamaná. Vždyť kvalita je opravdu obyčejná poctivost. A to v Moravia dobře ví.“  Petra Burianová.

 

 Vyzkoušejte naše recepty na čerstvou Smetanu na šlehání 33 %:

Čerstvá smetana ke šlehání je chloubou značky Moravia, neobsahuje žádné aditivní látky, které by zlepšovali šlehatelnost. Své vlastnosti si udržuje díky původu a technologii zpracování mléka. Smetana je vhodná nejen ke šlehání, ale také do kávy nebo na vaření.

Základní surovinou pro výrobu smetany na šlehání je smetana, která se získává odstředěním ze syrového mléka v průběhu pasterace. U smetany ke šlehání však nedochází k homogenizaci a díky tomu si zachovává svou „jedinečnou“ konzistenci spojenou s dokonalým nášlehem. 

 

 

 

 

Receptové tipy

 

Další receptové tipy naleznete ZDE.